ΔΕΡΜΑΤΟ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Κύριο μέλημα στο ιατρείο μας είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση (με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες-Guidelines) όλων των μορφών καρκίνου του δέρματος. Η συχνότητα του στις μέρες μας έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει σταθερά αυξητική τάση. Κύριο αίτιο στις περισσότερες μορφές καρκίνου του δέρματος, είναι η έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία. Η κατάλληλη εκπαίδευση του δερματολόγου σε συνδυασμό με την τεχνολογία δερματοσκόπησης, τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας των δερματικών καρκίνων σε αρχικά στάδια. Αυτό είναι και το ζητούμενο, μιας και η έγκαιρη αφαίρεση ενός δερματικού καρκίνου σε αρχικό στάδιο, οδηγεί σε πλήρη ίαση με άριστη πρόγνωση.
Ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου (με ανοιχτό χρώμα δέρματος, με πολλές ελιές στο σώμα τους, με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος) θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά από δερματολόγο για όλη τους τη ζωή.)

Τέσσερα (4) είναι τα πιο συχνά είδη καρκίνου του δέρματος, με σειρά συχνότητας:

Η ΑΚΤΙΝΙΚΗ ΚΕΡΑΤΩΣΗ

Αποτελεί την πιο συχνή μορφή δερματικού καρκίνου, παρουσιάζεται σαν κόκκινη πλάκα με απολέπιση σε εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος (πρόσωπο, αυτιά μύτη, κεφαλή, ράχη χεριών, κνήμες). Είναι ένας σχετικά καλοήθης καρκίνος, δεν είναι θανατηφόρος, υπό την έννοια ότι εξελίσσεται με αργό ρυθμό και συνήθως μόνο τοπικά. Εφόσον διαγνωσθεί θα πρέπει να θεραπευτεί κατάλληλα γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε μια άλλη, πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, τον ακανθοκυτταρικό καρκίνο.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Είναι ένας επίσης συχνός καρκίνος που εμφανίζεται συχνά σαν ένα κόκκινο-ρoζ “σπυράκι” που αργά αλλά συνεχώς μεγαλώνει και κατά καιρούς ματώνει. Αν και δεν είναι θανατηφόρος, εφόσον διαγνωσθεί θα πρέπει να θεραπευτεί, γιατί αλλιώς μεγαλώνει και διηθεί τους γύρω ιστούς προκαλώντας μεγάλες πληγές και έλκη που δεν κλείνουν ποτέ.

ΤΟ ΑΚΑΝΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Συχνά αποτελεί εξέλιξη της ακτινικής κεράτωσης, και έχει όψη σκληρής, διηθημένης ερυθρής πλάκας. Η μορφή αυτή καρκίνου του δέρματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα γιατί διηθεί τους γύρω ιστούς και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί κάνει μεταστάσεις επικίνδυνες για τη ζωή.

ΤΟ ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους και θανατηφόρους καρκίνους που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Εμφανίζεται σαν μια ασύμμετρη, παράξενη “ελιά” (σπίλος) στο δέρμα με ανώμαλα όρια, διάφορα χρώματα, που μεγαλώνει και αλλάζει σχήμα. Κάποιες φορές μπορεί να βγει πάνω σε κάποια ελιά που προυπήρχε στον οργανισμό, αλλά συνήθως παρουσιάζεται ξαφνικά σε υγιές δέρμα. Αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα με κατάλληλο τρόπο, σε πολύ μεγάλο ποσοστό προκαλεί μεταστάσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
Όποτε παρουσιάζεται ένας σπίλος στο δέρμα με άτυπα χαρακτηριστικά θα πρέπει να εξετάζεται από δερματολόγο. Η τεχνολογία στις μέρες μας βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος με τη χρήση της ψηφιακής δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης των σπίλων)  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Παντελής Σουβατζίδης
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Ειδικευμένος στην Πανεπιστημιακή Δερματολογική κλινική της Siena Ιταλίας και στις ΗΠΑ Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ

Ερμού 75 (Πλατεία Αγ. Σοφίας)Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310242033, Fax: 2310242033